Fókuszban TéVé

Inkább hangosabban, de értelmesebben – Suttogók

Suttogók (The Whispers)

Suttogók (The Whispers)Végéhez ért a Suttogók első évada, vagyis a sorozat, ami azt hiszi, eladhatja magát azzal, ha odabiggyeszti Steven Spielberg nevét a stáblistára.

Ezen kívül ugyanis nem sok mindent tud felmutatni, ha az ígéretes – ám végül pocsékul kivitelezett – alapötletet nem számítjuk. Az már más kérdés, hogy az is pont Spielberget idézi. Adott ugyanis néhány kisgyerek, akik valami titokzatos földönkívüli entitással beszélgetnek, ráadásul úgy, hogy ez a fránya láthatatlan lény egyáltalán nem hajlandó szóba elegyedni felnőttekkel. De nem ám csak cseverészik a lurkókkal E. T. és Poltergeist szerelemgyereke, hanem ha már itt van, szeretteik testi épségével fenyegetőzve jól ki is használja őket. A szemétláda!

A lehetőségekkel teli alapötlet tehát tényleg pipa, már csak egy – vagy ahogy az sorozatoknál lenni szokott, több – erős kezű rendezőre lett volna szükség, és akkor talán valami jó is kisül a dologból. Nem ez történt. A végeredmény ugyanis olyan hatást kelt, mintha fogtak volna néhány közepesen tehetségtelen (például a Hősökből ismert Milo Ventimiglia) és még több menthetetlenül pocsék színészt (mint az egész szériát pókerarccal végigdilettánskodó Lily Rabe, akit bátran nevezhetnénk egy Steven Segal mimikaversenyre, ha tuti befutóra vágynánk), és a kamera elé terelve csak annyit mondtak volna nekik, hogy csináljanak valamit.

Suttogók (The Whispers)

Pedig tényleg lett volna potenciál ebben az összeesküvéselméletekkel is tarkított inváziótörténetben, ahol a – különösen szülői szemmel – már önmagában is épp elég rémisztő földönkívüliről kiderül, hogy bizony nem csupán egy délutáni teára ruccant ki szerény kis bolygónkra. Sőt, talán már nem is először jár itt..? Drill – merthogy így hívják a lényt, az angol thrill, azaz borzongás szóra valószínűleg nem véletlen hajazva – korábbi nyomaira ugyanis egyértelmű bizonyítékot találnak hőseink egy elmegyógyintézetben.

Mindezzel nem spoilerezni akarok, csupán érzékeltetni szeretném azt a tömény kliséhalmazt, amit ez a produktum felvonultat. Először a gyerekeknek nem hisznek, aztán az elmeroggyantnak, aztán azoknak, akik az előzőknek már igen, aztán már késő, aztán mégis van remény, aztán sokan már nem is nézik tovább a sorozatot, mert ez borzalmasan unalmas.

És ha már a történet ilyen képet mutat, valamint a színészek is csapnivalóan játszanak, akkor miért lennének jobbak a párbeszédek, miért volnának racionálisak hőseink – akik mellesleg FBI ügynök (Rabe), katonai vadászpilóta (Ventimiglia) és nemzetbiztonsági főmufti (Barry Sloane) képében „brillíroznak” – lépései, és miért, miért, miért… akármeddig folytathatnánk. Legalább a látvány rendben lenne, ha már inváziós sci-fi-thriller, de egy kéken világító fánál, egy kígyószerűen mozgó áramvezetéknél és egy nagyobb létesítmény felrobbanásánál többre sajnos ezen a téren sem futotta.

Tényleg az a legnagyobb baj a Suttogókkal, hogy egyszerűen nincs miért dicsérni. Az alapötlet és Spielberg neve vajmi kevés ahhoz, hogy ne adjuk fel az első néhány rész után, még akkor is, ha biztos forrásból tudjuk, hogy tartogat még fordulatokat a történet. Szóval legközelebb inkább hangosabban, de értelmesebben, ha kérhetnénk!

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés