Fókuszban TéVé

„Meglátni, megszeretni, megragadni” – Itt és most

Bizakodással nézünk elébe az új sorozatnak, hiszen Az Itt és most producerének és írójának, Alan Ballnak a nevéhez olyan alkotások köthetőek, mint az Amerikai szépség, a Banshee, a True Blood – Inni és élni hagyni, illetve a Sírhant művek című kultsorozat.

Az Itt és most középpontjában egy hajdani hippi párból mára jómódban élő, komoly társadalmi presztízsnek örvendő, nagy társasági életet élő yuppi házaspár és felnőtt gyermekeik élete áll. Közülük csak 17 éves lányuk, Kristen saját gyerek ( akit a 13 okom volt című sorozatból már ismerős Sosie Bacon alakít), a másik hármat örökbe fogadták, s ők a világ minden táját képviseltetik a családban. Lányuk, Ashley libériai (Jerrika Hinton játssza, akit a Grace klinikából már jól ismerhetnek a néző), egyik fiúk vietnami (Raymond Lee alakítja, aki Mozart in the Jungle című sorozatban játszott) míg a másik kolumbiai származású (Daniel Zovatto játssza, aki a Lady Bird és a Vaksötét színészeként vált ismertté).

Már gyerekeik színes etnikai összetételéből is következik, milyen modern, liberális gondolkodású, multikulturális értékrenddel bíró értelmiségi család is az övék, akik mindezen túl, még a környezettudatos életmódra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Pazarul berendezett portlandi otthonukban épp összegyűlnek a filozófiaprofesszor apa (az Oscar-díjas Tim Robbins) 60. születésnapját ünnepelni, így szépen egyben láthatjuk őket, kiegészülve még házastársaikkal és udvarlóikkal is. Azonban az ünneplést megelőző jelenetekből már kiviláglik, hogy a családi boldogság látszatának felszíne alatt valójában akut problémák feszülnek.

Életük összekötője és motorja az erős egyéniségű anya (a szintén Oscar-díjas Holly Hunter kiváló alakításában), aki mosolygósan és csupa jó szándékkal felvértezve, de markában tartja az egész családot. Mivel pszichoterapeutaként dolgozott éveken át, nem csoda, ha mindegyikük lelkébe belelát – s még elmenekülni sem egyszerű a szeretető gondoskodása elől. Az ő felhangolt vidámságával szemben a családfőt viszont tartósnak tűnő mély depresszió gyötri, amit egy szép, fizetett ázsiai prostituált segítségével próbál magában egyensúlyban tartani. Ám látjuk, mindez hasztalan, hisz időnként sírással küszködik, s még az epikureizmus tanításai sem nyújtanak számára követhető életfonalat. Előrevetítve a történéseket, várhatóan az életerejét veszített filozófus apa alakja lesz az egyik izgalmas szereplője az új sorozatnak.

Tim Robbins és Holly Hunter

Bár körvonalazódik, hogy a kolumbiai fiúk, Ramon „érintettsége” miatt az LGBT közösség elfogadása éppúgy témája lesz a sorozatnak, mint – a házaspárhoz kötődően – az öregedéssel járó egzisztenciális kérdések, mindebből nem arra kell következtetni, hogy súlyos életkonfliktusok tárházaként kell majd néznünk a többi epizódot. Fekete komédiáról van itt szó, s ezt igazolandó, már az első rész teli van mulatságos jelenetekkel. Hagy utaljunk itt csupán egyre: a lófej maszkban szüzességét elvesztő Kristenre, akinek a rejtőzködés tűnik legfőbb párkereső stratégiának. A három különböző etnikumú örökbefogadott gyerek kapcsán pedig nyilván elmaradhatatlan téma lesz az ‘öröklés versus környezeti hatás jelentősége a személyiség alakulására’, – sok-sok mókás pro én kontra jelenettel bizonyítva egyik vagy másik faktor elsőbbségét.

Azonban az Itt és most legrejtélyesebb történetszálának, és ehhez kötődően legizgalmasabb figurájának a kolumbiai Ramon ígérkezik. A fiú különös és rémisztő hajnali álmával, majd tűzhallucinációjával egy Bunuel-i látomást megidéző misztikus szálat visz a történetbe.

A latin-amerikai irodalmat oly annyira jellemző mágikus realizmus tör itt utat magának, s láthatóan ez a vonal „emeli el” majd a történetet a hétköznapok földhözragadtan realisztikus ábrázolásától.

A szereplők hétköznapjaiba és életkonfliktusaiba belecsöppenve, úgy tűnik, az HBO ezt a sorozatát kifejezetten értelmiségi környezetben játszódó, bonyolultabb lelki problémákkal küzdő hősökre vágyó ínyenc nézőknek találta ki. Az ő testi-lelki konfliktusaikból építkezik a film, s már most nagyon úgy tűnik, hogy sorozatunk hőseinek bőven lesz is muníciójuk az elkövetkező részekre, – majd mindegyiknek bonyolult lelke lévén! S akik sörözés és chips ropogtatása mellett valami esti levezető lazaságra vágynak elalvás előtt, talán jobban teszik, ha más vizekre eveznek.

A sorozat február 12-én debütált az HBO GO műsorán!

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..