TéVé

Próbarepülés – A vaginától az apokalipszisig

Új sorozatok első részeit teszteltük. New York-ban barátok egyesülnek, miközben a világ újra végveszélybe kerül, egy komikusnő pedig pornózsúrra hivatalos. Próbarepülés, avagy szárnypróbálgatás az elmúlt napokból…

I’m Sorry

Férj és feleség üldögél kisiskolás korú lányukkal egy gyorsétteremben. Falatozás közben a szülők beszélgetnek, a hétvégét tervezgetik, mikor egy szem gyermekük váratlanul arról kezd kérdezősködni, hogyan fér ki egy kisbaba egy olyan pici lyukon, mint amilyen például az ő vagináján is van.

Ez az éles kezdés sokat elárul a truTV új sorozatáról, melynek készítője és főszereplője egyaránt Andrea Savage. A színésznő neve filmes berkekben esetleg mérsékelten sikeres vígjátékokból (Gyógyegér vacsorára, Tesó-Tusa stb.) lehet ismerős, sorozatokban azonban többször is megfordult (pl. iZombie, Sikersorozat), valamint stand-up comedys pályafutása is jelentős. Ez utóbbi területről ráadásul több társát is meghívta új sorozatába, így

az I’m sorry nemcsak a sitcomok kedvelőinek, hanem a stand-up műfaj rajongóinak is valódi csemege lehet.

Már ha szeretik a szexközpontú, obszcén, kissé túltolt élcelődést. A fent vázolt kezdőjelenet – melynek végén már az egész étterem megtudhatott talán a kívántnál egy kicsit többet is Andrea (a sorozatban is így hívják) vaginájáról – után nem sokkal kiderül, hogy kislányuk osztálytársának édesanyja nem is olyan rég még az análpornó üdvöskéje volt. És mit ad Isten, vasárnap épp egy olyan születésnapi zsúrra hivatalos a család, ahol az említett anyuka is ott lesz…

Ezzel a fő témával foglalkozik tehát az I’m sorry pilotja, melynek sokat sejtető módon rögtön két – egy szókimondó és egy káromkodásokat kisípolt – verziója is felkerült a csatorna oldalára. Az viszont, hogy Savage egy komédiaírót alakít a sorozatban, szinte egyáltalán nem jelenik meg az első részben.

Verdikt: A Rossz szomszédság jellegű filmek, a Seth Rogen-féle humor és úgy általában a hapciböfing műfaj kedvelői valószínűleg szeretni fogják az I’m sorryt, aki viszont egy hagyományosabb, cuki, kisgyerekes szülős sorozatot vár, az messzire kerülje el Andrea Savage sorozatát. (Hancsók Barnabás)

Friends from College

A Friends from College mindent megtesz azért, hogy a pilot alapján ne vegyük komolyan, valahogy mégis be tud szippantani. 6 valaha volt, Harvardon végzett diák találkozik 20 évvel később, miután az egyik házaspár New Yorkba költözik. A régi történetek felidézése és 40 pluszos önmaguk megmutatása remek alkalom, de néhány hellón, pacsin és gyors szelfin kívül több a 30 perces játékidőbe egyelőre nem fért. A Netflix új vígjáték-sorozata kevésbé vicces, mint inkább feel good film, és noha a pilot egyelőre még csak a szöveteket mutat meg, még keverjük a színészek nevét, és kérdéses az is, merre szeretné a fő hangsúlyt vinni, mégis reménykeltő az életszagú szituációk sora.

Az első konfliktus Ethan körül bontakozik ki, aki sikeres író, legújabb tervét azonban nem támogatja a kiadó. Írjon inkább Young Adultot. Nyilván lehet érezni némi áthallást: az első komolyabb téma megalapozza az egész történet fő vonalát. Ha valaha volt fiatalok újra találkoznak, mindenki egy kicsit felveszi az akkori szokásait, ez ad(hat)ja a film humoros voltát. Ugyanennyire fontos azonban a társadalmi vetület. Felnőni vagy megmaradni a tinédzsernek? A válasz persze várat magára, de az utolsó jelenet azért azt sejteti, az elmúlt 20 év alatt biztosan megalapozott High Life New York-i életmód ellenére bőven van még hová felnőni.

Verdikt: Valószínűleg én nem nézem tovább, ha csak egy második epizód be nem vonz. Vígjátéknak eddig nem elég vicces, társadalmi körképnek egyelőre gyenge. Persze a már említett könnyed stílus miatt sokan adnak (adunk?) egy második esélyt. (Sergő Z. András)

Salvation

A CBS sci-fi sorozata egy sokat ismételt alaphelyzetből kiindulva próbál érdekfeszítő szériát kreálni: mi történik, ha az emberiség pusztulásával fenyegető aszteroida robog a bolygó felé? Hogy reagál a politika, mi a tudomány válasza és mit csinál a fenyegetést felfedező egyetemista hallgató (Charlie Rowe), aki sokkal szívesebben csajozna, minthogy a Földet mentse meg?

A korábban a Hawaii Five-O csapatát erősítő Mark Wheeler jegyezte első rész egyelőre csak bedobja a mézesmadzagot, megismerkedünk a szereplőkkel, kirajzolódnak a hatalmi szférák és a high-tech koncepcióval dolgozó operatőr is megvillantja, mire képes.

Ez a pilot egyik legerősebb eleme, kifejezetten látványos, mozis képeket kapunk, látszik, hogy az alkotók beletették, ami egy nagyszabású sci-fi sorozattól várható: bár valódi akciót ugyan nem láttunk, de az apró részletek mégis sokat sejtetnek.

A történet sajnos már kevésbé tűnik csábítónak, egyelőre nem látom, hogy a Salvation fel tud-e majd mutatni bármit is, amit ne láttunk volna már korábban bármelyik random meteoros filmben. Az alkotók legalább szerethető, még ha kissé közhelyes csapatot is verbuváltak: a történet egyelőre csak az enumerációig jutott, de a néző máris több esélyest is kapott a kedvenc karakter pozíciójára.

Verdikt: Az eredetiséget egyelőre nélkülöző Salvation tőlem kap még egy résznyi esélyt a bizonyításra, de nem elkötelezett sci-fi rajongók, akik már láttak legalább egy meteoros filmet, lehet, hogy feleslegesen kezdenek bele. (Molnár Kata Orsolya)

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..