TéVé

Újra ismeretterjesztő filmek a köztelevízióban

Hamarosan új ismeretterjesztő filmekkel találkozhatnak a nézők a közszolgálati csatornák képernyőjén: az alkotókat több mint 155 millió forint pályázati támogatásban részesítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A pályázatot 2011 novemberében hirdették meg, azóta három szakaszban bírálták el. A zsűriben részt vettek a közszolgálati televíziók képviselői is. A csatornák ezen felül vállalták, hogy a pályázati támogatást kapott 16 alkotó filmjét műsorra is tűzik – tájékoztatta a Médiahatóság az MTI-t.

Lerner Balázs Budapest Underground című munkája például a főváros izgalmas földalatti világába kalauzolja a nézőt. A kamera olyan helyekre enged bepillantást, ahová a hétköznapi ember csak ritkán jut el. A filmen feltárulnak a főváros alatt húzódó hatalmas barlangrendszer páratlan természeti képződményei, és az ember alkotta földalatti létesítmények titkai.

A Médiatanács által megítélt támogatásból indulhat el Mosonyi Szabolcs Csendes gyarmatosítók című ismeretterjesztő filmjének forgatása is. A mű egy izgalmas és érdekes jelenségre, a fajok vándorlására hívja fel a figyelmet. Kutatók szerint évente tíz új faj jelenik meg Magyarországon; a potyautasok hajókon, vonatokon vagy éppen repülőn érkeznek és igen színes egyéniségek. A film a spanyol vörös csigák, a hangyák, a levéltetvek, a kagylók, a „csendes gyarmatosítók” érdekes világába vezeti a nézőt.

Mindkét filmet a Magyar Televízió tűzi majd műsorára. A pályázati eredmények részleteiről, a nyertesekről és a támogatások összegéről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján, a http://tamogatas.mtva.hu címen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés